KONCERTER 2022-2023

Randers Kammerorkester

NY INSPIRATION

Onsdag den 25. januar 2023 kl. 19.30
Værkets Koncertsal


Brahms var fuld af ny inspiration og energi, da han i 1891 atter fandt nodepapiret frem og komponerede kvintetten for klarinet og strygere. De fem instrumenter finder sammen i et uforligneligt sammenspil, hvor klarinetten træder frem med en vidtfavnende rigdom af nuancer og farvetoner fra den mørke, fyldige og vemodige klang i dybden til det intense og insisterende udtryk i højden. Mens han komponerede havde Brahms sit livs kærlighed i tankerne - Clara Schumann - og i tonerne fornemmer man den særlige inderlighed og dybde, som var en del af mennesket Johannes Brahms.

Jörg Widmanns Oktet for otte strygere og blæsere er et værk, der med en afstand på 200 år skaber en ny forbindelse til Franz Schubert og hans mesterlige evne for at knytte poesi og musik sammen i sine mange udtryksfulde sange.

Første værk på programmet er operakomponisten Puccinis I Crisantemi, hvor det stærke følelsesmættede udtryk, der er karakteristisk for de store operaer, viser sig i blot fire strygere.

PROGRAMÆNDRING:

Jörg Widmanns Oktet udgår desværre til fordel for John Irelands Sekstet.

John Ireland: Sekstet
Allerdybest i en skrivebordsskuffe havde den engelske komponist John Ireland i årtier gemt en Sekstet for klarinet, horn og strygekvartet. Ireland komponerede Sekstetten, da han studerede komposition, men det var først sammen med en ung nysgerrig klarinettist, at han som gammel komponist fik gravet værket frem fra glemslen. I marts 1960 kunne publikum i London for første gang høre Sekstetten, der åbenbarede en overvældende romantisk skønhed og dybde - med stor inspiration fra Brahms og Dvorak, men også med et stærkt indslag af det særlige engelske tonefald.

Køb billet

Giacomo Puccini:
I Crisantemi for strygekvartet

Jörg Widmann:
Oktet for klarinet, fagot, horn, to violiner, bratsch, cello og kontrabas


John Ireland:
Sekstet for klarinet, horn og strygekvartet

Johannes Brahms:
Kvintet for klarinet og strygere