KONCERTER 2018-2019

Randers Kammerorkester

CARL NIELSEN - LIV OG TANKER

Tirsdag den 2. april 2019 kl. 19.30
Værkets Koncertsal


Carl Nielsen står som et monument i dansk musikliv. Fra sange som "Jens Vejmand" og "Solen er så rød mor" til de store symfonier og operaer. Med både ord og musik præsenterer Randers Kammerorkester sammen med sanger og foredragsholder Anette Kjær den danske nationalkomponist tirsdag den 2. april 2019 kl. 19.30 i Værkets Koncertsal.

En collage af ord og musik
Gennem en collage af musik, breve, fortællinger og dagbogsnotater tegner Anette Kjær og Randers Kammerorkester et sammensat billede af Carl Nielsen, der komponerede stor musik, men som i sit privatliv kæmpede lige så store kampe med hustruen Anne Marie Carl Nielsen. Vi følger det unge talent fra begyndelsen på Fyn som bondedreng og spillemand i Nørre Lyndelse over de første år som ung musiker i København til den sidste tid som det altdominerende navn i dansk musikliv. Carl Nielsen var elsket af mange, men han havde skarpe meninger om musikkens formål og indhold. Komponisten Rued Langgaard tilgav aldrig Carl Nielsen, at han måtte stå i anden række som komponist, mens Carl Nielsen høstede hyldest i både ind- og udland.

Musikken
Musikken er først og fremmest af Carl Nielsen, der dog også får selskab af en række af samtidens kollegaer og inspirationskilder. På programmet står bl.a. et sats fra Nielsens Blæserkvintet og Lille Suite for strygere. Det bliver også lejlighed til at opleve Carl Nielsens første nedskrevne komposition i form af en polka for soloviolin. Dansk musik er repræsenteret af uddrag fra bl.a. Niels W. Gades Oktet for strygere, Otto Mallings Intermezzo for oktet og Rued Langgards "Den store mester kommer". Det internationale perspektiv kommer til udtryk gennem Jean Sibelius' Romance for strygere og en enkelt sats fra Arnold Schönbergs Blæserkvintet.

Anette Kjær
Ved koncerten tirsdag den 2. april står Anette Kjær for både ord og sang. Hun er diplomuddannet klassisk sanger fra Det Jyske Musikkonservatorium og har sunget på bl.a. Den Jyske Opera og Aarhus Sommeropera. Samtidig har hun læst idehistorie ved Aarhus Universitet. Anette Kjær har siden 1994 haft en omfattende foredragsvirksomhed, og hun har været gæstelærer på en række højskoler rundt omkring i landet. Sammen med jazzmusikerne Peter og Christian Vuust har hun udgivet to anmelderroste cd'er med sange fra den 18. udgave af højskolesangbogen.

Køb billet

KLIK HER OG TAG PÅ EN LILLE REJSE IND I CARL NIELSENS VERDEN


Musik er liv, og som dette uudslukkeligt
Carl Nielsen

LYT CARL NIELSENS "TUNGE MØRKE NATTESKYER"