CD-INDSPILNINGER

Nyt

VILJEN TIL UDTRYK

EN GLEMT DANSK SENROMANTIKER

Viljen til det markante og radikale udtryk var karakteristisk for den danske komponist og senromantiker Gustav Helsted. I slutningen af 1800-tallet ville Helsted sprænge grænserne og skabe ny musik, der gjorde op mod den pæne og tamme danske romantik.

I samarbejde med Dacapo Records udgiver Randers Kammerorkester en ny cd med værker af Gustav Helsted. CD'en indeholder Helsteds Decet for ti instrumenter og hans Strygekvartet op. 33, der repræsenterer to forskellige sider af komponisten komponeret i henholdsvis 1891 og 1917.

Musik på internationalt niveau
Med en særlig kombination af humor, sarkasme og intelligens var Gustav Helsted en markant personlighed i det københavnske musikliv. I 1891 komponerede han en Decet for fem strygere og fem blæserinstrumenter, der i de danske ører var ny, dristig og anderledes. I dag hører man Decetten som et værk, der kunstnerisk og musikalsk er på et absolut internationalt niveau på højde med musik af bl.a. Brahms, Wagner og Mahler.

Fra støvede hylder til levende musik
Efter de første opførelser af Decetten i slutningen af 1800-tallet har partituret til værket i årtier samlet støv på Det Kongelige Biblioteks hylder. I hundredeåret for værket i 1891 spillede Randers Kammerorkester imidlertid Decetten for første gang, og siden har den været en del af orkestrets repertoire. Nu kan man høre Decetten sammen med Strygekvartet op. 33 på en ny cd, hvor der bliver mulighed for at stifte nærmere bekendtskab med en glemt dansk senromantiker.

Kritisk udgave af partituret
Parallelt med cd-indspilningen har Randers Kammerorkesters orkesterchef, David Riddell, udarbejdet en ny kritisk udgave af partitur og instrumentstemmer, der udgives af forlaget Edition-S. Frem for et håndskrevet partitur med overstregninger og noder, der ikke umiddelbart kan tydes, bliver det således muligt for danske og internationale ensembler at tage udgangspunkt i et nodemateriale, der gør det muligt at spille Decetten og dermed udbrede kendskabet til Gustav Helsted og hans musik.



GUSTAV HELSTED
Gustav Helsted levede fra 1857 til 1924. Efter uddannelsen på Det kongelige danske musikonservatorium i København beskæftigede han sig en overgang som orkestermusiker og operarepetitør ved Det Kongelige Teater, men det var først og fremmest ved orglet, at han markerede sig. Ved indvielsen af Jesuskirken i Valby i 1891 blev Helsted ansat som organist, og han havde her et nyt og moderne orgel bygget af den franske orgelbygger Cavaillé-Coll til sin rådighed. Det var derfor muligt for Helsted at spille især de nye og harmonisk raffinerede orgelværker af den franske komponist César Franck.

Efter 24 år ved Jesuskirken havde Helsted opnået et så etableret ry, at han i 1915 blev ansat i den fornemme stilling som organist ved Vor Frue Kirke. Helsted blev i 1892 desuden tilknyttet musikkonservatoriet som lærer i musikteori og fra 1904 i orgelspil.

Som komponist blev det fra Helsteds hånd til bl.a. en decet, operaen Stormklokken, orkesterstykkerne Paa Fodtur en Sommerdag, Gurresange for kor og orkester, Erotiske Sange for sang og klaver, en violinkoncert samt en række symfonier og orgelværker.

"Die wunderbare Ausgrabung ist zugleich gelungene Premiere der grundsoliden Danish Sinfonietta aus Randers."
4/5 stjerner
Nordis Magazin, januar 2017

"The performances and recording do full justice to a composer that on the evidence of these works deserves a firmer place in the repertoire."
American Record Guide, januar 2017

"Members of the Danish Sinfonietta, under the direction of David Riddell, turn in unapologetic performances of these obscure masterworks that bring the music to life."
University of Virginia, oktober 2016