NYT

Nyt

SÆSON 2023-2024

Kvinder i kunsten er et af temaerne, når Randers Kammerorkester lukker døren op til sæson 2023-2024. I løbet af sæsonen er der fokus på kvinder, der optræder, spiller, komponerer, underviser, skaber rammerne, inspirerer eller er håndværkeren bag instrumenterne. Fra skuespilleren Ghita Nørby og blokfløjtenisten Michala Petri over pianisten Katrine Gislinge til komponisten Katinka Vindelev Fogh til violinbyggeren Noémie Viaud.

Sæson 2023-2024 bliver en sæson, der veksler mellem intime kammerkoncerter, udadvendte orkesterkoncerter med store solister og koncerter, der både er iørefaldende og lægger op til eftertanke. Det musikalske program rækker fra Bach, Mozart og Mahler til Queen, Beatles og skotsk folkemusik. Et af sæsonens højdepunkter bliver koncerten med den verdensberømte basbaryton Bryn Terfel, der åbner sangfestivalen Voxperience.

Bryn Terfel

Det er med stor glæde og stolthed, at Randers Kammerorkester har den verdensberømte basbaryton Bryn Terfel som solist i den nye Sangfestival Voxperiences åbningskoncert søndag den 4. juni. Som ekstra gæstesolist medvirker sopranen Frederikke Kampmann. I det internationale musikliv indtager Bryn Terfel en position, der er på niveau med den, som de tre tenorer havde for et par årtier siden. Terfel har optrådt på de store operahuse overalt i verden som Wiener Staatsoper, Covent Garden og Metropolitan i New York. Som sanger er Terfel især kendt for sin folkelige tilgang til musikken, hvor han ved sine koncerter kombinerer den klassiske sang med et mere populært repertoire.

Sangfestivalens afslutningskoncert

Den efterfølgende søndag spiller Randers Kammerorkester den 11. juni Sangfestivalens Afslutningskoncert. Kammerorkestret går på scenen sammen med musicalstjernen Julie Steincke og sangeren Ivan Pedersen og præsenterer en række sange af bl.a. Elton John, Queen og The Beatles. Der er også store hits fra musicals som Chicago, Chess, Jekyll and Hyde og Moulin Rouge.

Kvinder i kunsten

Op gennem musikhistorien har kvindernes rolle ofte været vigtige men usynlige. W.A. Mozart, Felix Mendelssohn og Robert Schumann var store komponister, men deres søstre eller ægtefælle havde også et stort musikalsk talent, som aldrig for alvor blev foldet ud. Med temaet ”Kvinder i kunsten” sætter Randers Kammerorkester i sæson 2023-2024 fokus på kvinder, der trækker i trådene, komponerer eller selv står på scenen. Til fem af koncerterne under temaet ”Kvinder i kunsten” er der knyttet et foredrag, der er arrangeret i samarbejde med FOF Randers. Fire af foredragene afholdes umiddelbart før de enkelte koncerter.

Musik og eventyr

Det bliver en magisk aften onsdag den 1. november, når to af Danmarks største kunstnere står på scenen sammen med Randers Kammerorkester. Skuespilleren Ghita Nørby læser eventyr af H.C. Andersen, og blokfløjtenisten Michala Petri spiller sammen med orkestret musik af bl.a. den franske Édouard Lalo og den danske Frederik Rung. Det bliver en levende, vibrerende og intens aften i koncertsalen.

Hologrammet

Lørdag den 6. april og søndag den 7. april 2024 forvandler Randers Storcenter sig til scenen for en ny musikdramatisk forestilling. Seksten musikere, 70 skoleelever, 70 ældre fra Randers Seniorkor og fire vokalsolister fordeler sig mellem butikker og cafeer i små grupper, der spreder og samler sig på tværs af gangene. Fire kvindelige kunstnere har skabt et nyt kunstnerisk univers, der handler om den tid, vi alle lever i. De fire kvinder er forfatter Ida Marie Hede, billedkunstner Marie Kølbæk Iversen, koreograf Nønne Mai Svalholm og komponist Katinka Fogh Vindelev.

Gislinge spiller Mozart

Pianisten Katrine Gislinge har hovedrollen, når Randers Kammerorkester onsdag den 17. januar har Mozarts Klaverkoncert nr. 13 på programmet i komponistens originale udgave for soloklaver og strygekvartet. Temaet for denne koncert er musikeren og komponisten Maria Theresia von Paradis, der var en af Mozarts tætte venner. Som ven og kollega stod hun bag Mozart som en stærk inspirationskilde, men måske var hun også en genial komponist, der på grund af tidens normer aldrig for alvor fik lejlighed til at demonstrere sit talent.

Guldalderen

Gennem en hel lørdag den 30. september fra kl. 10.00 til 15.00 sætter Randers Kammerorkester i samarbejde med bl.a. Randers Folkeuniversitet fokus på Guldalderen. En epoke i dansk historie, hvor kunsten, litteraturen og videnskaben blomstrede med navne som både Søren Kierkegaard og H.C. Andersen. Der er musik af Weise, Kuhlau, Gade, Hartmann og Lumbye, og museumsdirektør ved Randers Kunstmuseum – Lise Jeppesen – og arkivar Tina Knudsen Jensen fortæller om kunsten i Guldalderen og om Guldalderen, sådan som den foldede sig ud i Randers.

Årstidskoncerter

I løbet af sæsonen markerer Randers Kammerorkester årstiderne og højtiderne med nytårskoncerter i januar, julekoncerter i december og en påskekoncert i marts. Nytårskoncerterne den 10. og 12. januar er en festlig indledning til det nye år, hvor David Riddell som sædvanligt står på dirigentpodiet, og hvor den hollandske mezzosopran Francine Vis er solist.

Årets store julekoncert onsdag den 20. december har titlen ”Nordisk Jul”, og på programmet er bl.a. den norske Kim André Arnesens Magnificat for sopran, kor og orkester. Tessa Kiilsholm er solist i Magnificat, der indeholder et smukt og rørende udtryk for empati, menneskelighed og medfølelse.

Som optakt til påsken opfører Randers Kammerorkester den 23. marts Mozarts Rekviem, der er en stærk fortælling om både liv og død.

Fire gratis sommerkoncerter

Sommeren byder på fire gratis koncerter. Lørdag den 12. august og tirsdag den 29. august spiller tre af orkestrets strygere musik af Bach, Schubert, Sibelius og Mozart i henholdsvis Klosterkirken og Sct. Mortens Kirke.

Den 15. august i Randers Festuge stiller hele orkestret sammen med sangeren Annette Heick op i Arena Randers og spiller Kaffekoncert for byens pensionister. Dagen efter den 16. august inviterer Randers Kammerorkester i samarbejde med Værket til ”Sommeropera” på Værkets Amfiscene. Her vil orkestret og tre operasolister fra Aarhus Sommeropera synge et program fuld af humør og et stærkt glimt i øjet. Fra smægtende opera-arier til iørefaldende musical-hits.

Caledonian Crossroads II

Da Randers Kammerorkester og Aarhus Jazz Orchestra sammen gik på scenen i juni 2022, tændte det en musikalsk gnist, som begejstrede publikum. Onsdag den 24. januar gentager de to orkestre samarbejdet med den skotske sanger Claire Hastings og præsenterer en række nye og gamle numre med rødder i den skotske folkemusik arrangeret og komponeret af Randers Kammerorkesters orkesterchef David Riddell og Aarhus Jazz Orchestras trommeslager John Riddell.

Det store orkester

Gennem hele sæson 2023-2024 har Randers Kammerorkester løbende et samarbejde med andre orkestre og ensembler. Torsdag den 7. december står Gustav Mahlers monumentale Symfoni nr. 9 på programmet i samarbejde med Aarhus Symfoniorkester, og torsdag den 7. marts spiller Aalborg Symfoniorkester og Randers Kammerorkester Richard Strauss’ Don Quixote og Hans Abrahamsens ”Let Me Tell You”. Onsdag den 25. oktober går Kammerorkestrets rutinerede musikere sammen med unge studerende fra Det Jyske Musikkonservatorium i et program, der bl.a. indeholder Edward Elgars musikalske mysterium – Enigma-variationerne.

Klik og læs mere om de enkelte koncerter i sæson 2023-2024


Læs det trykte sæsonprogram i en digital udgave