NYT

Randers Kammerorkester

ORGEL OG ORKESTER

Søndag den 23. september 2018 kl. 16.00
Værkets Koncertsal


Der står sprudlende og energisk barokmusik for orgel og strygere på programmet, når Randers Kammerorkester spiller koncert søndag den 23. september 2018 kl. 16.00 i Værkets Koncertsal. Orgelprofessor Ulrik Spang-Hanssen er solist i ikke mindre end seks levende orgelkoncerter af den engelske John Stanley, der havde den lidt ældre G.P. Händel som musikalsk forbillede. David Riddell dirigerer.

Som kontrast til Stanleys musik for orgel og orkester spiller Kammerorkestrets blæsere Gustav Holsts friske og ungdommelige blæserkvintet, der er et eksempel på engelsk romantisk musik. I forbindelse med koncerten vil Julie Friisholms mindelegat blive overrakt.

Orgelkoncerter med liv og kraft
Der var et mylder af liv og mennesker i gaderne, teatrene og operahusene i 1700-tallets London. I slipstrømmen efter forgængeren G.P. Händel leverede John Stanely den musikalske underholdning, og i sine seks iørefaldende orgelkoncerter genspejler han den energi og den kraft, han oplevede på publikumspladserne.

Selv om John Stanley to år gammel var udsat for en ulykke, der gjorde ham blind, lykkedes det ham bl.a. ved hjælp af en hukommelse helt ud over det sædvanlige at sætte et stærkt aftryk i det engelske musikliv i midten af 1700-tallet. Hans orgelkoncerter er lette, friske og underholdende og spilles ved koncerten den 23. september i forbindelse med en indspilning af koncerterne til en senere cd-udgivelse.

Ulrik Spang-Hanssen
Som solist er professor Ulrik Spang-Hanssen en gammel bekendt af Randers Kammerorkester, hvilket bl.a. er dokumenteret i to cd-udgivelser af Händels orgelkoncerter. Spang-Hanssen formår som musiker at omsætte en dyb historisk forståelse af musikken til et levende og vibrerende musikalsk udsagn, hvor rytmisk intensitet og swing er nøgleordene. Det er ingen tilfældighed, at Ulrik Spang-Hanssen også er kendt som en stilsikker jazzpianist.

Engelsk romantik for blæsere
Gustav Holst er især berømt på grund af orkesterværket Planeterne, hvor han med alle orkestrets klangfarver maler et farvemættet billede af solsystemets planeter i det ydre rum. Blæserkvintetten er et af Holsts ungdomsværker udsprunget af 1800-tallets romantiske musik. Men i modsætning til de monumentale værker af bl.a. operakomponisten Richard Wagner er Holsts kvintet præget af en mere uskyldig, naiv og ungdommelig udgave af romantikken. Samtidig fornemmer man et typisk britisk og engelsk temperament i de brede melodier og igennem de fem blæserinstrumenters sammenspil med hinanden.

Køb billet

Gustav Holst:
Blæserkvintet op. 14

John Stanley:
Seks koncerter for orgel og strygere op. 2

LYT STANLEYS FØRSTE ORGELKONCERT