NYT

Nyt

JULIE FRIISHOLMS MINDELEGAT 2018

Julie Friisholms Mindelegat blev lørdag den 23. september tildelt professor i orgelspil ved Det Jyske Musikkonservatorium - Ulrik Spang-Hanssen.

Legatudvalgets motivation
Ulrik Spang-Hanssen er ofte blevet betegnet som en musikalsk blæksprutte, en der "omfavner" mange forskellige musikalske stilarter og gøremål. Han er en af Danmarks hyppigst engagerede orgelsolister, og har givet et stort antal koncerter over hele verden både alene, som kammermusiker, som solist med orkester og som jazzmusiker.

Randers Kammerorkester har i flere omgange samarbejde med Ulrik Spang-Hanssen, der til daglig er ansat som professor i orgelspil ved Det Jyske Musikkonservatorium. Samarbejdet har bl.a. resulteret i tre cd-indspilninger med orgelkoncerter af Händel og Haydn. Ulrik Spang-Hanssen er uddannet hos tidligere domorganist ved Aarhus Domkirke, Anders Riber, og har desuden studeret i Paris og Amsterdam. Siden debuten som solist i 1981 har Ulrik Spang-Hanssen spillet utallige koncerter i hele Europa og i USA både som solist og akkompagnatør, og han har indspillet mere end 35 cd'er i eget navn. Blandt Spang-Hanssens mange cd'er er Buxtehudes, Hartmanns, Mendelssohns og Carl Nielsens samlede værker for orgel. Som jazzorganist er Ulrik Spang-Hanssen bl.a. aktiv i kvartetten Absolute Organ, West 58th Street Stompers og Helle Hansens gospelkvartet, mens han som klassisk musiker bl.a. danner par med violinisten Kim Sjøgren, blokfløjtenisten Leif Ramløv Svendsen og basunisten Niels-Ole Bo Johansen.

Ulrik Spang-Hanssen er en person med de fornemste pædagogiske og kunstneriske kvalifikationer, som også i sit valg af repertoire gør en indsats for fremførelsen af ny og nyere musik i form af både moderne klassisk musik og traditionel og moderne jazz.JULIE FRIISHOLMS MINDELEGAT
Violinisten Julie Friisholms Mindefond blev oprettet i 1986 af musikpædagog Anna Elisabeth Friisholm og dirigenten og violinisten Lavard Friisholm til minde om deres i 1985 afdøde datter Julie Friisholm, der gennem en årrække var tilknyttet Randers Kammerorkester som koncertmester.

Fondens formål er hvert år på Julie Friisholms fødselsdag den 23. september at uddele en ærespris i form af et studielegat med et beløb efter bestyrelsens beslutning enten til et medlem eller et ensemble i Randers Kammerorkester, som ved indsats i orkestrets arbejde som pædagoger og som kammermusikere på værdifuld måde opfylder de forpligtelser, som følger af deres stilling, eller til en person eller instrumentalist med de fornemste pædagogiske og kunstneriske kvalifikationer eller et ensemble, som også i deres repertoire gør en indsats for fremførelsen af ny og nyere musik.

Fondens bestyrelse:
Pianist og professor John Damgaard
Musikpædagog og blokfløjtespiller Annette Friisholm
Chefdirigent David Riddell
Komponist Erik Bach
Koncertmester Clara Richter-Bæk
Cand.jur. Niels Kamp Thulstrup (formand)

TIDLIGERE PRISMODTAGERE

1986:
Professor Erling Bloch
1987:
Randers Kammerensembles Blæserkvintet
1988:
Pianisten Erik Kaltoft
1989:
Violinisten Gunnar Krarup
1990:
Cembalisten Lars Ulrik Mortensen
1991:
Solobratschisten Esben Kjær
1992:
Fløjtenisten Marie Lorenz Okabe
1993:
Solohornisten Hans Jørgen Illum
1994:
Koncertmester Anton Kontra
1995:
Soloklarinettisten Solveig Boye
1996:
Professor Tutter Givskov
1997:
Solocellisten Aksel Nielsen
1998:
Ensemble Nord
1999:
Solofagottisten Søs Friborg Kjeldgaard
2000:
Hornisten Ib Lanzky-Otto
2001:
Chefdirigenten David Riddell
2002:
Violinisten Anker Buch
2003:
Sangeren Lars Thodberg Bertelsen
2004:
Professor Bine K. Bryndorf
2005:
Klaversolisten Frode Stengaard
2006:
Violinisten Helge Slaatto
2007:
Flأjtenisten Thomas Jensen
2008:
Solokontrabassisten Jens Holm
2009:
Randers Kammerorkesters strygerkvintet af 2008
Clara Richter-Bæk
Bjarne Strange Nielsen
Esben Kjær
Aksel Nielsen
Ole Ulvedal
2010:
Pianisten Thomas Tronhjem
2011:
Violinisten Signe Madsen
2012:
Cemballisten Lars Colding Wolf
2013:
Cellisten Gert von Bülow
2014:
Operasanger Helene Gjerris
2015:
Pianist Jens Elvekjær
2016:
Violinisterne Clara Richter-Bæk og Mo Yi
2017:
Saxofonist og orkesterleder Lars Møller