NYT

Nyt

JULIE FRIISHOLMS MINDELEGAT 2019

Julie Friisholms Mindelegat blev onsdag den 25. september tildelt Birgitte Baur Sørensen

Legatudvalgets motivation ved komponist Erik Bach:
Modtageren af Julie Friisholms Mindelegat kan være et nutidigt medlem af Randers kammerorkester, men det kan også være en musiker, der over lang tid - måske især for mange år siden - har ydet en særlig indsats i orkesteret og som samtidig har ydet en stor pædagogisk og kunstnerisk indsats rundt omkring orkesteret.

Vi skruer tiden tilbage til midten af 1960erne, hvor Lavard Friisholm var leder af Randers Byorkester. Musikken blomstrede i Randers og den blomstrede endnu mere ved, at unge, spændende kunstnere og musikpædagoger flyttede til byen og gjorde en ekstra indsats for det levende musikliv. Jeg var selv en ung gymnasiast på den tid med stor interesse for musikken - jeg var med i Randers Bykor og jeg søgte undervisning i klaver hos de nye tilflyttere - altså dem, der havde slået sig ned i et lille hyggeligt hus på Hadsundvej. Og det var rigtig godt.

Randers Byorkester spillede rigtig meget barokmusik dengang, og derfor var der altid brug for en cembalist - slotskoncerterne var lige sat i søen, barokmusikken blomstrede. Den kvindelige part af det tilflyttede ægtepar blev fast cembalist i orkesteret dengang og forblev det i mange, mange år - plus at hun spillede sammen med de enkelte musikere i kammermusik og repeterede med orkesterets solister. Hendes tilstedeværelse og indsats i orkesteret og i musikken var lysende klar og særdeles værdsat.

Tiden er gået siden da. Men det er en sand glæde, at vi fortsat har denne fine og levende musiker og pædagog hos os her i Randers. Og hendes indsats for musikken i Randers er ikke blevet mindre, den er fortsat stor og mærkbar. Mon ikke flere blandt publikum nu har gættet, hvem årets modtager af Æresprisen er? Hvis nej, så er tiden inde til at jeg inviterer Birgitte Baur Sørensen herop på scenen - for det er Birgitte, der er årets modtager af Æresprisen 2019. Tak for din store og fantastiske indsats gennem alle disse mange år - tak for din indsats i Randers Kammerorkester og tak for din indsats for hele musiklivet i Randers.JULIE FRIISHOLMS MINDELEGAT
Violinisten Julie Friisholms Mindefond blev oprettet i 1986 af musikpædagog Anna Elisabeth Friisholm og dirigenten og violinisten Lavard Friisholm til minde om deres i 1985 afdøde datter Julie Friisholm, der gennem en årrække var tilknyttet Randers Kammerorkester som koncertmester.

Fondens formål er hvert år på Julie Friisholms fødselsdag den 23. september at uddele en ærespris i form af et studielegat med et beløb efter bestyrelsens beslutning enten til et medlem eller et ensemble i Randers Kammerorkester, som ved indsats i orkestrets arbejde som pædagoger og som kammermusikere på værdifuld måde opfylder de forpligtelser, som følger af deres stilling, eller til en person eller instrumentalist med de fornemste pædagogiske og kunstneriske kvalifikationer eller et ensemble, som også i deres repertoire gør en indsats for fremførelsen af ny og nyere musik.

Fondens bestyrelse:
Pianist og professor John Damgaard
Musikpædagog og blokfløjtespiller Annette Friisholm
Chefdirigent David Riddell
Komponist Erik Bach
Koncertmester Clara Richter-Bæk
Cand.jur. Niels Kamp Thulstrup (formand)

TIDLIGERE PRISMODTAGERE

1986:
Professor Erling Bloch
1987:
Randers Kammerensembles Blæserkvintet
1988:
Pianisten Erik Kaltoft
1989:
Violinisten Gunnar Krarup
1990:
Cembalisten Lars Ulrik Mortensen
1991:
Solobratschisten Esben Kjær
1992:
Fløjtenisten Marie Lorenz Okabe
1993:
Solohornisten Hans Jørgen Illum
1994:
Koncertmester Anton Kontra
1995:
Soloklarinettisten Solveig Boye
1996:
Professor Tutter Givskov
1997:
Solocellisten Aksel Nielsen
1998:
Ensemble Nord
1999:
Solofagottisten Søs Friborg Kjeldgaard
2000:
Hornisten Ib Lanzky-Otto
2001:
Chefdirigenten David Riddell
2002:
Violinisten Anker Buch
2003:
Sangeren Lars Thodberg Bertelsen
2004:
Professor Bine K. Bryndorf
2005:
Klaversolisten Frode Stengaard
2006:
Violinisten Helge Slaatto
2007:
Fløjtenisten Thomas Jensen
2008:
Solokontrabassisten Jens Holm
2009:
Randers Kammerorkesters strygerkvintet af 2008
Clara Richter-Bæk
Bjarne Strange Nielsen
Esben Kjær
Aksel Nielsen
Ole Ulvedal
2010:
Pianisten Thomas Tronhjem
2011:
Violinisten Signe Madsen
2012:
Cemballisten Lars Colding Wolf
2013:
Cellisten Gert von Bülow
2014:
Operasanger Helene Gjerris
2015:
Pianist Jens Elvekjær
2016:
Violinisterne Clara Richter-Bæk og Mo Yi
2017:
Saxofonist og orkesterleder Lars Møller
2018:
Organist og professor Ulrik-Spang Hanssen