NYT

Nyt

JULIE FRIISHOLMS MINDELEGAT 2016

Julie Friisholm Mindelegat blev fredag den 23. september tildelt violinisterne Clara Richter-Bæk og Mo Yi. Bestyrelsen for mindelegatet begrunder prisuddelingen med følgende ord:

Mo Yi
Mo Yi, violin og barokviolin er 1. soloviolinist i Randers Kammerorkester. Derudover er hun professor ved Universität der Künste Berlin, hvor hun underviser i violin og kammermusik. Siden 2015 har hun bestridt et lektorat ved Det jyske Musikkonservatorium Aarhus. Hun er efterspurgt docent ved adskillige mesterklasser.

Mo Yi stammer fra Wuhan, Kina, og begyndte at spille violin som femårig. I sin studietid i Peking og Europa har hun vundet betydelige priser, heriblandt ”16. Grosser Förderpreiswettbewerb der Konzertgesellschaft München”, ”Alte Musik Treff” i Musik-instrument-Museet, Berlin, ”Internationaler Telemann-Wettbewerb”, Magdeburg. Prismodtager ved ”Maria Canals International Competition”, Barcelona og ”Joseph Haydn International Kammermusik-Wettbewerb”, Wien.

I 2000 modtog Mo Yi et stipendium fra ”Deutsche Akademische Austausch Dienst” (DAAD). Hun har endvidere en udstrakt koncertvirksomhed på
verdensplan.

Clara Richter-Bæk
Fra stillinger i Münchener Kammerorkester og senere som 2. koncertmester ved Odense Symfoniorkester har Clara Richter-Bæk siden august 2007 været ansat som koncertmester ved Randers Kammerorkester.

Clara Richter-Bæk blev optaget på Det kongelige danske Musikkonservatorium i 1993, hvor hun kom i klassen hos Randers Kammerorkesters tidligere orkesterchef, Milan Vitek. I 1998 fortsatte hun studierne på Hochschule für Musik i Köln, hvor hun efter tre år vendte hjem for at gennemføre sin uddannelse hos Peder Elbæk i solistklassen, der blev afsluttet med debutkoncert i 2003. Parallelt har hun desuden gennemført studier ved Hochschule für Musik ”Hanss Eisler” i Berlin og Hochschule für Musik und Theater i München.

Som solist har Clara Richter-Bæk optrådt i Danmarks Radio med Mendelssohn og Schnittkes violin-koncerter, og sammen med andre af landets symfoniorkestre har hun spillet violinkoncerter af bl.a. Mozart, Dvorák og Brahms. I Tyskland har hun desuden været solist i Kaija Saariahos violinkoncert med Jenaer Philharmonie. I 2001 vandt hun andenpris i Den Danske Violinkonkurrence, og i forbindelse med at hun blev tildelt ”Ungdommens Sonningpris”, spillede hun i 2003 Carl Nielsens violinkoncert sammen med Tivolis Symfoniorkester.

Samtidig med sine solistiske opgaver har Clara Richter-Bæk siddet som 1. violinist i Cailin Kvartetten som i 1998 både vandt 1. prisen i P2 Musik Kammermusikkonkurrencen og Sveriges Internationale Kvartetkonkurrence.JULIE FRIISHOLMS MINDELEGAT
Violinisten Julie Friisholms Mindefond blev oprettet i 1986 af musikpædagog Anna Elisabeth Friisholm og dirigenten og violinisten Lavard Friisholm til minde om deres i 1985 afdøde datter Julie Friisholm, der gennem en årrække var tilknyttet Randers Kammerorkester som koncertmester.

Fondens formål er hvert år på Julie Friisholms fødselsdag den 23. september at uddele en ærespris i form af et studielegat med et beløb efter bestyrelsens beslutning enten til et medlem eller et ensemble i Randers Kammerorkester, som ved indsats i orkestrets arbejde som pædagoger og som kammermusikere på værdifuld måde opfylder de forpligtelser, som følger af deres stilling, eller til en person eller instrumentalist med de fornemste pædagogiske og kunstneriske kvalifikationer eller et ensemble, som også i deres repertoire gør en indsats for fremførelsen af ny og nyere musik.

Fondens bestyrelse:
Pianist og professor John Damgaard
Musikpædagog og blokfløjtespiller Annette Friisholm
Chefdirigent David Riddell
Komponist Erik Bach
Koncertmester Clara Richter-Bæk
Cand.jur. Niels Kamp Thulstrup (formand)

TIDLIGERE PRISMODTAGERE

1986:
Professor Erling Bloch
1987:
Randers Kammerensembles Blæserkvintet
1988:
Pianisten Erik Kaltoft
1989:
Violinisten Gunnar Krarup
1990:
Cembalisten Lars Ulrik Mortensen
1991:
Solobratschisten Esben Kjær
1992:
Fløjtenisten Marie Lorenz Okabe
1993:
Solohornisten Hans Jørgen Illum
1994:
Koncertmester Anton Kontra
1995:
Soloklarinettisten Solveig Boye
1996:
Professor Tutter Givskov
1997:
Solocellisten Aksel Nielsen
1998:
Ensemble Nord
1999:
Solofagottisten Søs Friborg Kjeldgaard
2000:
Hornisten Ib Lanzky-Otto
2001:
Chefdirigenten David Riddell
2002:
Violinisten Anker Buch
2003:
Sangeren Lars Thodberg Bertelsen
2004:
Professor Bine K. Bryndorf
2005:
Klaversolisten Frode Stengaard
2006:
Violinisten Helge Slaatto
2007:
Fløjtenisten Thomas Jensen
2008:
Solokontrabassisten Jens Holm
2009:
Randers Kammerorkesters strygerkvintet af 2008
Clara Richter-Bæk
Bjarne Strange Nielsen
Esben Kjær
Aksel Nielsen
Ole Ulvedal
2010:
Pianisten Thomas Tronhjem
2011:
Violinisten Signe Madsen
2012:
Cemballisten Lars Colding Wolf
2013:
Cellisten Gert von Bülow
2014:
Operasanger Helene Gjerris
2015:
Pianist Jens Elvekjær