ORKESTRET

Randers Kammerorkester

RANDERS KAMMERORKESTER

Randers Kammerorkester er Danmarks eneste permanente professionelle kammerorkester. Orkestret spiller hvert år omkring 110 koncerter, der tæller orkester- og kammerkoncerter i Randers og det øvrige Danmark, skolekoncerter, børnekoncerter og operaforestillinger. Sammen med regelmæssige transmissioner i Danmarks Radio, en lang række cd-udgivelser og workshops har orkestret markeret sig som en vigtig institution i dansk musikliv.


Grundlagt i 1945

Randers Kammerorkester blev grundlagt i 1945. Under Lavard Friisholms mangeårige ledelse blev orkestret en fast institution i dansk musikliv. Klassiske koncerter i Randers, slotskoncerter og middagskoncerter i Danmarks Radio var nogle af orkestrets vigtigste kendetegn i den periode.


Basisensemble

Lavard Friisholm var leder af orkestret helt frem til 1981, hvor han blev afløst af Jesper Grove Jørgensen, hvorunder orkestret i 1986 fik ny struktur som basisensemble. Den tjekkiske violinist, Milan Vitek, overtog ledelsen af orkestret i 1989, og med ham som dirigent dannede Randers Kammerorkester og Det jyske Ensemble i fællesskab Den danske Sinfonietta, som eksisterede frem til 1992. Siden 1993 har den skotskfødte dirigent, David Riddell, været kunstnerisk og administrativ leder af Randers Kammerorkester.

Fra Nuuk til Guangzhou

Med udgangspunkt i Musik- og teaterhuset Værket, hvor orkestret hver sæson spiller omkring tyve abonnementskoncerter (orkester- og kammerkoncerter), har Randers Kammerorkester desuden en omfattende turnevirksomhed. Orkestret har således optrådt i bl.a. Kina, Rusland, Grønland, Island, Estland, Syrien, Italien, Skotland, Norge og Sverige. I juni 2013, juni 2016 og juni 2018 deltog Kammerorkestret i den internationalt højt anerkendte St. Magnus Festival på Orkney-øerne i det nordlige Skotland. Kammerorkestret har desuden medvirket i Oundle International Festival og Cambridge Summer Music Festival.

Randers Kammerorkester spiller desuden en lang række koncerter inden for Danmarks grænser og medvirkede bl.a. i maj 2005 i de danske basisensemblers festival Basic Classics i København.

Nomineret til Danish Music Award

Blandt Kammerorkestrets øvrige aktiviteter kan nævnes den årligt tilbagevendende sommerfestival på omegnens slotte og herregårde, cd-indspilninger, radiotransmissioner af koncerterne på Værket, workshops, skolekoncerter samt engagement som operaorkester for Den jyske Opera og Aarhus Sommeropera.

I foråret 2005 blev Randers Kammerorkester nomineret til den fornemme "P2pris - Danish Music Award Klassisk 2005"for en cd-indspilning af Svend Westergaards kammermusik udgivet på pladeselskabet Dacapo.


Operaorkester

Randers Kammerorkester har som husorkester ved Aarhus Sommeropera modtaget stor anerkendelse af pressens kritikere. Gennem et frugtbart samarbejde med Sommeroperaen har orkestret bl.a. været med til at skabe rammerne for en ambitiøs opsætning af bl.a. John Frandsens trilogi, "Tugt og Utugt i mellemtiden" samt flere af Brittens kammeroperaer.

Opsætningen af W.A. Mozarts Cosi fan Tutte på Aarhus Sommeropera med Randers Kammerorkester i orkestergraven blev i 2001 tildelt en Reumert for årets bedste operaproduktion i konkurrence med bl.a. Det kongelige Teater.


Store solistnavne

Blandt fremtrædende danske og udenlandske gæstemusikere og solister, som har arbejdet sammen med Randers Kammerorkester, kan nævnes bas-barytonen Bryn Terfel, tenoren José Carreras, fløjtenisten Sir James Galway, sopranen Barbara Hendricks, violinisten Georgy Pauk, pianisten Katrine Gislinge, barytonen Bo Boje Skovhus, violinisten Nikolaj Znaider og blokfløjtenisten Michala Petri.


At krydse grænser

Sammen med en række andre kulturinstitutioner har Randers Kammerorkester eksperimenteret med koncertformen ved at sætte musikken i relief til kunstarter som billedkunst, dans og litteratur, og orkestret har i samarbejde med bl.a. en række jazzmusikere forsøgt at krydse grænserne mellem de musikalske genrer.


Musikalsk kraftcenter

Som et musikalsk kraftcenter i det randrusianske musik- og kulturliv har Randers Kammerorkester desuden en fremtrædende rolle i forbindelse med Korby Randers.

Samarbejdet blev indledt i 2003 med koncertopførelsen af musicalen Chess på togfabrikken Bombardier i samarbejde med Randers Egnsteater. Dette projekt blev fulgt op med opsætningen af John Høybyes "Hør lyset" med Sparekassen Kronjylland som den spektakulære scene for lys og lyd.

Sammen med omkring 350 korsangere fra 12 af byens kor stod Kammerorkestret i februar 2006 desuden i spidsen for en koncertopførelse af Andrew Lloyd Webbers Jesus Christ Superstar.

Randers Kammerorkester støttes af Randers Kommune og Statens Kunstfond.