ORKESTRET

Randers Kammerorkester

RANDERS KAMMERORKESTER

Randers Kammerorkester er Danmarks eneste permanente professionelle kammerorkester. Hvert år spiller orkestret omkring 110 koncerter, der tæller orkester- og kammerkoncerter i Randers og det øvrige Danmark, skolekoncerter, børnekoncerter, operaforestillinger, samarbejdskoncerter med andre orkestre og ensembler m.m. Gennem koncerter, cd-udgivelser og turnévirksomhed har Randers Kammerorkester markeret sig som en vigtig institution i dansk musikliv.

De første år

I november 1944 efter fem svære år under besættelsen mødtes en gruppe musikinteresserede omkring et bord i en af de mørklagte stuer i Randers. Mens de tyske soldater stadig patruljerede i gaderne udenfor vinduerne drøftede man, hvordan man kunne oprette et nyt orkester, og allerede fem måneder senere den 4. april 1945 i besættelsens sidste dage blev der afholdt konkurrence for at finde de rigtige musikere til orkestret. Den 23. maj spillede Randers Kammerorkester den første koncert i et nu frit Danmark med Jens Schrøder som dirigent.


Nyt

Lavard Friisholm

I 1950 engagerede man den unge Lavard Friisholm, der allerede havde markeret sig som en talentfuld og initiativrig dirigent i København for orkestre som Det Unge Tonekunstnerselskabs Orkester og Collegium Musicum. Under Lavard Friisholms ledelse helt frem til 1981 blev Randers Kammerorkester under navnet "Randers Byorkester" en vigtig del af det danske musikliv og markerede sig bl.a. med middagskoncerter i Danmarks Radio. Friisholm tog også initiativ til de legendariske slotskoncerter på omegnens slotte og herregårde, der i en lang årrække var en vigtig del af orkestrets identitet hver sommer.

En koncert onsdag den 18. maj 1956 i Radiohusets Koncertsal blev et gennembrud for orkestret på nationalt plan, hvor man for alvor blev opmærksom på det dengang elleve år gamle ensemble. I en anmeldelse med overskriften "Smuk aften for Randers Byorkester" skrev "Dagens Nyheder" bl.a: "Randers havde ære af sit byorkester i aftes - megen ære endda (...) Det er først og fremmest et ensemble, der under sin leder Lavard Friisholm spiller med en ægte begejstring, så der står en atmosfære af musikglæde omkring dets præstationer. Klangen er indenfor alle grupperne både smuk og egal og tilpasses altid i forhold til orkestrets begrænsede besætning."


Basisensemble

I 1981 blev Lavard Friisholm afløst af Jesper Grove Jørgensen, der i 1986 førte orkestret ind i en ny tid som basisensemble under Statens Kunstfond. Fra 1989 indtog den tjekkiske Milan Vitek stillingen som leder af orkestret. Året efter sluttede ombygningen af det gamle elværk på Mariagervej, og Musik- og Teaterhuset Værket blev indviet. Randers Kammerorkester fik fast adresse i huset, og de fleste af orkestrets prøver og koncerter blev fra 1990 afholdt i koncertsalen, hvor akustikken havde en kvalitet, som man havde savnet i flere årtier. Med Milan Vitek som dirigent dannede Randers Kammerorkester og Det jyske Ensemble i fællesskab Den danske Sinfonietta, som eksisterede frem til 1992.


Nyt

En ny tid

Randers Kammerorkester indledte i 1989 et samarbejde som husorkester ved Aarhus Sommeropera, hvor David Riddell stod for den musikalske ledelse. Samarbejdet fungerede så godt, at orkestrets bestyrelse valgte at ansætte den skotsk-fødte dirigent, som siden 1993 har fungeret som orkesterchef.

Randers Kammerorkester er i dag et ensemble med fjorten fastansatte musikere fordelt på fem blæsere og ni strygere. I perioder af året er orkestret udvidet med en række assisterende musikere bl.a. i forbindelse med nytårskoncerterne hvert år i januar. Randers Kammerorkester har gennem de senere år gennemgået en stærk kunstnerisk udvikling, der er dokumenteret i en lang række cd-udgivelser i samarbejde med bl.a. pladeselskabet Dacapo. Især indspilningen af Gustav Helsteds Decet har givet genlyd både nationalt og internationalt.


Fra Nuuk til Guangzhou

Randers Kammerorkester har gennemført en lang række turneer til bl.a. Grønland, Island, Estland, Italien, Skotland, England, Rusland, Sverige, Norge, Tyskland, Syrien og Kina. Parallelt med BBC Symphony Orchestra har Randers Kammerorkester i 2013, 2016 og 2018 været det ene af to gennemgående orkestre ved St. Magnus Festival på Orkney-øerne i Skotland med transmissioner i BBC Radio. Kammerorkestret har desuden medvirket i Oundle International Festival og Cambridge Summer Music Festival. Foruden koncerter i og omkring Randers spiller Randers Kammerorkester desuden en lang række koncerter inden for Danmarks grænser i kulturhuse og musikforeninger.


Operaorkester

Randers Kammerorkester har som husorkester ved Aarhus Sommeropera modtaget stor anerkendelse af pressens kritikere. Gennem et frugtbart samarbejde med Sommeroperaen har orkestret bl.a. været med til at skabe rammerne for en ambitiøs opsætning af bl.a. John Frandsens trilogi, "Tugt og Utugt i mellemtiden" samt flere af Brittens kammeroperaer. I de senere år har orkestret medvirket i opsætninger som "Lænker" af Svend Hvidtfelt Nielsen, "Darwin" af Niels Marthinsen, Mozarts "Don Juan", "Dyrets år" af John Frandsen og "Gravalvorligt" af Bo Gunge. Opsætningen af Mozarts "Cosi fan Tutte" blev i 2001 tildelt en Reumert for årets bedste operaproduktion i konkurrence med bl.a. Det kongelige Teater.


Store solistnavne

Blandt fremtrædende danske og udenlandske gæstemusikere og solister, som har arbejdet sammen med Randers Kammerorkester, kan nævnes bas-barytonen Bryn Terfel, tenoren José Carreras, fløjtenisten Sir James Galway, pianisten Peter Frankl, sopranen Barbara Hendricks, violinisten Georgy Pauk, pianisten Katrine Gislinge, barytonen Bo Boje Skovhus, violinisten Nikolaj Znaider og blokfløjtenisten Michala Petri.


At krydse grænser

Sammen med en række andre kulturinstitutioner har Randers Kammerorkester eksperimenteret med koncertformen ved at sætte musikken i relief til kunstarter som billedkunst, dans og litteratur. I samarbejde med bigbands som Aarhus Jazz Orchestra og Blood Sweat Drum + Bass har Randers Kammerorkester desuden kyrdset grænserne mellem de musikalske genrer.


Musikalsk kraftcenter

Som et musikalsk kraftcenter i det randrusianske musik- og kulturliv har Randers Kammerorkester desuden en fremtrædende rolle i forbindelse med bl.a. Korby Randers og sangfestivalen Voxpereince. Samarbejdet med Korby Randers blev indledt i 2003 med koncertopførelsen af musicalen Chess på togfabrikken Bombardier sammen med Randers Egnsteater. Dette projekt blev fulgt op med opsætningen af John Høybyes "Hør lyset" med Sparekassen Kronjyllands hovedsæde som den spektakulære scene for lys og lyd. Sammen med omkring 350 korsangere fra 12 af byens kor stod Kammerorkestret i februar 2006 desuden i spidsen for en koncertopførelse af Andrew Lloyd Webbers Jesus Christ Superstar.

Randers Kammerorkester, bandet Støjzonen og Korby Randers opførte i 2014 værket 101 Decibel i Kulturhuset Underværket, og i Randers Storcenter opførte Randers Kammerorkester i 2024 musikforestillingen Hologrammet - komponeret, skrevet, scenograferet og koreograferet af Katinka Fogh Vindelev, Ida Marie Hede, Marie Kølbæk Iversen og Nønne Mai Svalholm.

RANDERS KAMMERORKESTER STØTTES AF RANDERS KOMMUNE OG STATENS KUNSTFOND