MUSIK I EN SÆRLIG TID

Randers Kammerorkester

MUSIK I EN SÆRLIG TID

I en særlig tid, hvor koncertsalen var lukket fra januar til maj 2021, blev det direkte møde mellem den levende musik og publikum aflyst. Randers Kammerorkester brugte derfor tiden til at indspille en række små film med musik, der demonstrerer orkestrets brede repertoire. Fra den helt nye musik til den helt gamle. Filmene blev fra dag til dag vist på Facebook og Youtube og findes nu samlet her på denne side. Filmene er optaget og produceret af Klavs Kehlet Hansen.


Det går ikke at holde afstand, når man skal danse tango. Så det kan vi ikke i denne tid. Men vi må gerne lytte og måske danse for os selv hjemme på stuegulvet. Hør Janne Fredens, der sammen med sin mand, Søren Rastogi, spiller en heftig tango af Astor Piazzolla


Lad for et øjeblik tankerne flyve sammen med to satser fra Telemanns Fantasi nr. 6. Jette Kristensen spiller obo.


Tag med på en smuk og stemningsfuld rejse langs jernbaneskinnerne gennem det tågede canadiske vinterlandskab sammen med Marianne Leth og hendes fløjte. Fra kyst til kyst lyder togenes signalhorn ud over et landskab med langstrakte prærier og uigennemtrængelige sneklædte bjerge. Barry Truax har komponeret musikken, der som et univers af lyd skaber rum til meditativ ro og eftertanke.


Nicolas Sublet og Romane Queyras spiller en sats fra den italienske Carlo Tessarinis Duet for to violiner op. 15 nr. 2. Midt i en hektisk tid, hvor sne og kulde lægger sig over landskabet, er det musik, der varmer og beroliger.


Bjarne Stange Nielsen, Esben Kjær og Ole Ulvedal spiller Kai Normann Andersens "Man binder os på hånd og mund".


Gå med ind i en mystisk og gådefuld verden og oplev bratschens smukke, mørke tone, når Olga Goija spiller Pendereckis Sarabande. Et værk, som den polske Penderecki komponerede til minde om den gamle Johann Sebastian Bach.


Udenfor vinduet er det februar, og der ligger en grå dis og venter på, at solen måske bryder frem. Lige nu har vi brug for en frisk og livlig hopsa. Musikerne er Bjarne Stange Nielsen, Esben Kjær og Ole Ulvedal.


Det fryser derude, men om lidt er det forår. Clara Richter Bæk, Marianne Leth, Bue Skov Thomassen, Søs F. Kjeldgaard og Aksel Nielsen spiller Benny Andersens "Hilsen til forårssolen":


Er isen på søerne efterhånden tyk nok til en tur på de gamle skøjter? Bjarne Stange Nielsen, Esben Kjær og Ole Ulvedal spiller Carl Gottschalksens Skøjteløberdans:


Lyt til Musens sang og bliv inspireret til endnu en uge i februar. Musikerne er Clara Richter-Bæk, Aksel Nielsen, Marianne Leth, Bue Skov Thomassen og Søs F. Kjeldgaard:


Bjarne Stange Nielsen, Esben Kjær og Ole Ulvedal spiller op til en lille dans i valsetakt:


Vi trænger til lidt fransk humør fra en anden og mere ukompliceret tid. Randers Kammerorkester spiller den tolvte af Francis Poulencs Improvisationer, der blev komponeret som en hyldest til Schubert. Musikerne er Nicolas Sublet, Esben Kjær, Aksel Nielsen, Marianne Leth, Jette Kristensen og Søs F. Kjeldgaard:


Kom i godt gå-humør med en lille march af Francis Poulenc, og bliv inspireret til endnu en frisk corona-gåtur ude i sneen. I ensemblet sidder i dag Nicolas Sublet, Esben Kjær, Aksel Nielsen, Marianne Leth, Jette Kristensen og Søs F. Kjeldgaard:


Som optakt til weekenden og måske også en vinterferie spiller fem af Randers Kammerorkesters musikere Larghettoen fra Mozarts Klarinetkvintet. Smukkere kan det næsten ikke blive. Bue Skov Thomassen har klarinetten i hænderne, og i strygergruppen sidder Nicolas Sublet, Bjarne Stange Nielsen, Olga Goija og Aksel Nielsen:


Om et øjeblik er det forår. Men stadig er der koldt og hvidt derude - lidt endnu. Clara Richter Bæk, Olga Goija, Janne Fredens, Jette Kristensen, Bue Skov Thomassen og Søs F. Kjeldgaard spiller David Riddells arrangement af Thomas Laubs melodi:


Clara Richter-Bæk og Janne Fredens indspillede i forårets første nedlukning Händel og Halvorsens Passacaglia. Midt i vinterferien fortjener det et genhør:


Vinterferien er slut, og måske er der en lille smule forår i luften. Før det blev moderne med tv-serier på Netflix, løb Fiskerne efter Hans Kirks roman over skærmen på Danmarks eneste tv-kanal i slutningen af 1970'erne. Lyt i dag til det smukke tema fra serien. Musikerne er Nicolas Sublet, Bjarne Stange Nielsen, Esben Kjær, Aksel Nielsen og Ole Ulvedal:


I 1920 skrev Carl Nielsen musik til skuespillet Moderen, der fejrede, at Sønderjylland igen var en del af Danmark. Hør i dag Menuetten fra skuespillet. Musikerne er Clara Richter-Bæk, Olga Goija, Janne Fredens, Jette Kristensen, Bue Skov Thomassen og Søs F. Kjeldgaard:


Når Robert Schumann komponerede stod de store og lidenskabelige følelser altid på spil. I anledning af, at foråret er på vej og temperaturen stiger, spiller Janne Fredens på cello og Søren Rastogi ved flyglet Schumanns Adagio og Allegro:


Den amerikanske fløjtenist Allison Loggins-Hull sidder en stille eftermiddag og betragter sine børn, der leger med farvekridt. For at blive en del af legen finder hun på at lave musik ud af de farvecirkler, som børnene tegner på det ene stykke papir efter det andet. Ved at lægge farvecirklerne på række bliver det hele pludselig til toner og rytmer. Hør musikken her med Marianne Leth på fløjte:


Træk vejret dybt ind, tæl til fem og gå på weekend sammen med Nicolas Sublet, Bjarne Stange Nielsen, Esben Kjær, Aksel Nielsen og Ole Ulvedal:


At knipse på strengene er en særlig kunst. Lyt til Léo Delibes' Pizzicati fra balletten Sylvia. Udført af Nicolas Sublet, Bjarne Stange Nielsen, Esben Kjær, Aksel Nielsen, Ole Ulvedal og Marianne Leth:


Endnu kan vi ikke rejse rundt i verden, men gennem musikken kan vi besøge den portugisiske komponist João Pedro Oliveira. Med fløjte og elektroakustiske effekter skaber han en dragende og mystisk verden af lyde, der kommenterer sig selv. Marianne Leth spiller fløjtestemmen:


I de næste dage skal vi på en rejse ind i Frederik Rungs univers. Det er dansk romantik, sådan som den klingede i slutningen af 1800-tallet. Inspireret af Schubert, Mendelssohn og Grieg. Lyt i dag til første sats - forspillet - af hans Serenade for ni instrumenter:


At rejse til fremmede lande kan vi lige nu kun drømme om og måske lytte til i musikken. I anden sats af Frederik Rungs Serenade kunne vi være på rejse det norske troldefjeld sammen med Grieg, eller måske er det mere eksotisk og næsten orientalsk? Smukt og iørefaldende er det i hvert fald. Lyt her til Randers Kammerorkester:


I en tid, hvor verden ind imellem synes at være i brand, er det noget særligt trygt, godt og beroligende ved at lytte til femte sats fra Frederik Rungs Serenade:


Johann Sebastian Bach er altid god. Clara Richter-Bæk på violin og Janne Fredens på cello spiller i dag nogle af Bachs tostemmige Inventioner:


I juni var Randers Kammerorkesters strygere samlet igen efter den første nedlukning. Musikerne var fulde af spillelyst, da de indspillede en række fløjtekoncerter af C.P.E. Bach. Hør her lidt af koncerten i d-mol:


En dag med regn, slud og blæst er det godt at varme sig med en sats fra Frederik Rungs Serenade. Randers Kammerorkester spiller i dag tredje sats:


Selv om man kun er en enkelt bratsch, kan man godt spille duet med sig selv. Som ekstra-tillæg til serien "Musik i en særlig tid" spiller Randers Kammerorkesters Olga Goija den belgiske Eugène Ysaÿes Malinconia. Det er musik, der lægger op til den kommende påske: