HUSKOMPONIST

Andy Pape

ANDY PAPE

Huskomponist 2003-2004

Andy Pape er født i Hollywood i Californien men forlod 16 år gammel den amerikanske filmby sammen med sin familie for at slå sig ned i Danmark. Her blev han uddannet i musikvidenskab på Universitetet i København og i komposition ved Det kongelige danske Musikkonservatorium hos Ib Nørholm og Svend Aaquist Johansen.


Vidtfavnende

Med rødder i den amerikanske musik og med en dansk konservatorieuddannelse i bagagen favner Andy Pape i sin egen musik vidt og bruger virkemidler og inspiration fra både den rytmiske musik, den amerikanske minimalisme og den elektroniske computermusik.


Musik uden rynker i panden

Fællesnævneren for alle hans værker er en stærk bevidsthed om, at musikken skal kommunikere og åbne sig over for det publikum, der sidder og lytter. Pape komponerer ikke musik en snæver kreds af særligt interesserede. Han har derimod en vilje til at komponere for et bredere publikum også for dem, der ikke har en umiddelbar indsigt i den nyere partiturmusik.

Forlaget Wilhelm Hansen - som i 1994 tildelte ham forlagets særlige Komponistpris - har i en biografisk artikel beskrevet Andy Pape med følgende ord:

"For Andy Pape er det muligt at komponere seriøs musik uden rynker i panden, uden at vende vrangen ud på sjælen og uden at vende ryggen til publikum. Hans musik er karakteriseret ved en stor appetit på livet og en åben udforskning af mange musikalske genrer og udtryk". Andy Papes musik rækker således fra elektronisk computermusik over inspiration fra den rytmiske musik til elementer fra den amerikanske minimalisme.


Pape og publikum

Andy Pape har selv i et interview formuleret sit forhold til publikum således: - Hvis der ikke fandtes et publikum, ville jeg så skrive musik? Det tror jeg ikke, jeg ville. Jeg tror bestemt, at jeg gerne vil have, at der er nogen, der hører den musik, jeg skriver. Og så er jeg jo samtidig også interesseret i at vide, hvad de mener om den musik.


Marrrrrimba

Værktitler som "Marrrrrimba Rrrock" - komponeret til Safri Duo - "I Have Never Seen a Butterfly Here" og "Den æltede Grimling" fortæller, at Andy Pape ikke er en typisk klassisk komponist, der kun komponerer for musikere i kjole og hvidt.

Han benytter sig således i høj grad af teatrets virkemidler som i Variations over My God to Thee for klaver og nodevender eller Woodwind Dances, hvor Randers Kammerorkesters blæsere ved uropførelsen blev forført af en charmerende musiker fra København.


Opera og film

Andy Pape er især kendt for gade-operaen "Houdini den store" fra 1989, som blev en næsten folkelig succes, der er sjælden for den nye seriøse musik. Operaen blev bl.a. opført på Grå Brødre Torv i København, Vestre Fængsel og Broadway i New York.

Det østjyske publikum har bl.a. kunnet opleve Andy Pape som operakomponist på Den Jyske Opera, der i 1994 havde premiere på "Man behøver ikke at være neger for at blive jysk mester i mellemvægt". Filminstruktøren Erik Clausen skrev librettoen til "Houdini den store" og blev så glad for samarbejdet, at han i 1994 valgte Andy Pape som komponist til filmen om Carl Nielsen.

HUSKOMPONISTER

Mogens Christensen
2006-2008 / 2016-2017

Wayne Siegel
2004-2005

Andy Pape
2003-2004

Svend Hvidtfelt Nielsen
2002-2003